Home Spika
Spika
Spika Flash Drive

Prijs

163,50 euro
inclusief 9% BTW

Systeemeisen

Windows XP t/m Windows 10
geluidskaart
1 vrije USB-poort

Spika helpt je met lezen en schrijven

De Spika-ballon

Spika is het ideale hulpmiddel als je problemen hebt met lezen en schrijven. Spika kan tekst voorlezen die je aanwijst, selecteert, of zelf tikt. Ook kan Spika tekst voorlezen die je met een leespen van papier scant.

Spika wordt geleverd op een Flash Drive. Die steek je in een vrije USB-poort van je pc of notebook, en je start Spika meteen vanaf de Flash Drive. Je hoeft dus geen software te installeren. En je kunt Spika op meerdere pc's gebruiken.

Spika is geschikt voor jong en oud, en werkt uitstekend onder Windows 10, maar ook met eerdere Windows-versies.


De vier functies van Spika

1. Lees wat ik aanwijs

Als bij deze functie een vinkje staat, dan leest Spika de tekst op knoppen en menu-opties als je ze met de muis aanwijst.

Bijvoorbeeld: je wijst de Prullenbak aan, en je hoort "prullenbak".

Dat is handig, want het helpt je om Windows en andere programma's te bedienen.

2. Lees wat ik tik

Als bij deze functie een vinkje staat, dan leest Spika de woorden die je zelf tikt, bijvoorbeeld als je een e-mail schrijft, of aan het chatten bent.

Als je een fout maakt, dan hoor je het meteen!

Deze functie leest ook regels tekst die je met een leespen scant.

3. Lees wat ik kopieer

Als bij deze functie een vinkje staat, dan leest Spika alle tekst die je naar het klembord kopieert.

De tekst verschijnt in een apart venster, en tijdens het voorlezen wordt elk woord aangewezen, zodat je zelf mee kunt lezen.

4. Lees selectie (sneltoets: Ctrl+Alt+Enter)

In Microsoft Word, Microsoft Edge, Internet Explorer, en in veel tekstvensters kun je tekst selecteren, en die laten voorlezen met de knop Lees selectie.

Tijdens het voorlezen wijst Spika elk woord aan, zodat je zelf mee kunt lezen.


Spika gebruiken met andere spraaksynthesizers

Als bij de extra optie SAPI een vinkje staat, dan gebruiken de functies Lees wat ik kopieer en Lees selectie de standaard SAPI-stem van de computer, in plaats van de Fluency-stemmen.

Dit is handig als je documenten of websites in het Engels wilt laten voorlezen, of als je Spika wilt gebruiken met spraaksynthesizers van derden.


PDF-bestanden lezen met Spika

Vanaf versie 4 kan Spika ook PDF-bestanden voorlezen, mits ze toegankelijk zijn voor hulpprogramma's. Als je een PDF-bestand opent met Adobe Reader, dan verandert de knop Lees selectie in een knop Lees PDF.


Spika en Windows 10

Spika werkt goed onder het nieuwe Windows 10. Versie 6 van Spika werkt nu ook met Microsoft Edge, de nieuwe browser van Windows 10. Oudere versies van Spika werken alleen met Internet Explorer, dat ook onder Windows 10 nog beschikbaar is.


Demoversie

Er is geen demoversie van Spika op Flash drive. Maar het Spika-programma is ook onderdeel van Fluency TTS. Dit is een uitgebreider software-pakket, voor een breder publiek en met meer mogelijkheden, dat wel op de harde schijf ge´nstalleerd moet worden. Van Fluency TTS kun je de demoversie downloaden, en zo kun je Spika toch gratis uitproberen.

Je kunt ook de stemmen uitproberen met de demo op de beginpagina van deze website, of via de voorleesfunctie bovenaan deze pagina.


Netwerkversie

Fluency TTS is nu ook als netwerkversie beschikbaar. Dit is wellicht een aantrekkelijk alternatief voor scholen die Spika gelijktijdig op meerdere pc's willen kunnen gebruiken. Voor meer info klik hier.