Home Hulp bij het gebruik van Fluency TTS
Instellingen

Via het programma Instellingen kun je een stem kiezen, het spreektempo aanpassen, en een aantal andere zaken regelen.

Dit programma is onderdeel van Fluency TTS. Een iets andere uitvoering van het programma zit bij Spika op Flash drive.

Het programma heeft een aantal tabbladen, voor de verschillende soorten instellingen.

Stem

Op het tabblad Stem kun je een stem kiezen uit de lijst. Ook kun je het spreektempo en volume bijregelen. Met de knop Test kun je uitproberen hoe het klinkt. Als je de nieuwe instellingen wilt gebruiken, klik dan op de knop Toepassen.

Met de knop Standaardwaarden zet je tempo en volume weer terug in de normale stand.

Spika

Dit tabblad is nieuw in Fluency TTS 6.0 en Spika versie 4.

Op het tabblad Spika kies je de stemmen die het Spika-programma gebruikt voor de functies "Lees wat ik aanwijs" en "Lees wat ik tik".

Wat je aanwijst hoor je op de linkerspeaker, wat je tikt hoor je rechts. De standaardstem die gebruikt wordt voor "Lees wat ik kopieer" en "Lees selectie" hoor je gewoon in het midden.

Het is handig om verschillende stemmen te kiezen voor de verschillende functies, want als je erg snel werkt hoor je ze soms door elkaar heen praten.

Opties

Op het tabblad Opties kies je de manier van voorlezen. Als je kiest voor woord voor woord dan hoor je korte pauzes tussen woorden. De optie lettergreep voor lettergeep spreekt elke lettergreep apart uit. Dit kan handig zijn voor kinderen die erg veel moeite hebben met lezen.

Je kunt ook alle leestekens in een tekst laten uitspreken. Dit is handig voor slechtzienden die precies willen weten wat ze hebben opgeschreven.

Verder kun je bepalen hoe de software omgaat met onbekende woorden. In de aanbevolen instelling worden woorden zonder klinker en woorden die niet lijken op Nederlandse woorden, letter voor letter uitgespeld, omdat het vaak afkortingen zullen zijn. Maar je kunt er voor kiezen om ook deze woorden, zo goed en zo kwaad als dat gaat, uit te laten spreken.

Woord toevoegen

Op het tabblad Woord toevoegen kun je de uitspraak van een woord verbeteren, als het telkens verkeerd wordt uitgesproken. Klik hier voor meer uitleg.

Gebruikerslexicon

Op het tabblad Gebruikerslexicon zie je een lijst met woorden die je zelf hebt toegevoegd. Om een woord weer te verwijderen, kies je het uit de lijst en je klikt op Woord verwijderen.

Je kunt de lijst exporteren naar een tekst-bestand dat je met Kladblok kunt bewerken. Op elke regel staat eerst het woord, dan een TAB-teken, dan de uitspraak in Fluency-notatie. Na wijziging kun je het bestand weer importeren. Als je op deze manier een woord wilt verwijderen, laat dan het uitspraakveld leeg, maar laat het woord en het TAB-teken wel staan.

Friese modus gebruiken

Deze optie is nieuw in Fluency TTS 6.0 en Spika versie 4.

Als je deze optie aanvinkt, dan werken de lexicon-functies met de Friese woordenlijst.

SAPI

Dit tabblad is nieuw in Fluency TTS 6.0 en Spika versie 4.

Op het tabblad SAPI kun je de standaardstem van je computer kiezen. Dit kan een Fluency-stem zijn, een stem van een andere leverancier, of de Amerikaans-Engelse stem die bij Windows wordt geleverd.

In eerdere versies van Fluency TTS en Spika kun je de SAPI-stem alleen instellen via het Configuratiescherm.